I en klang av tystnad, 2010

I samarbete med Länskulturen i Jämtlands län och Svenska kyrkan, genomförde KajRolKulTur sommaren 2010 en mycket omfattande kulturmanifestation. Projektet I en klang av tystnad innehöll tre delar: en bok, en film och en föreställningsdel.

Boken finns för försäljning, 150:- + frakt. Beställ här.

I boken reser författare Kajsa Willemark och fotograf Rolf Anderzon runt i Jämtland och Härjedalen och besöker 70 kyrkor och kapell. Utgångspunkten är tystnad, kontemplation och upplevelse.
Boken leker med ett annorlunda och personligt perspektiv på rum och plats, med en önskan om att inspirera andra till egna upplevelser av kyrkorum.
Boken kan användas som en vägvisare till nya favoritplatser i länet, för såväl fastboende som turister, och innehåller en engelsk översättning. Ett samarbete mellan KajRolKulTur och Hera förlag.

Boken har kallats en juvel, en inspirationskälla och läsfest med fyndiga texter och högst personliga och okonventionella bilder (Tomas Larsson i Östersunds Posten 20/11 2010).

””I en klang av tystnad är alltså något långt mer än en fin och originell dokumentär över Jämtlands och Härjedalens kyrkor. Det är en bok som inte liknar någon annan, en bok som med sitt allmängiltiga tema berör och kan väcka stort intresse var som helst”.

– Bo Gräslund. Professor emeritus, Uppsala universitet.

Kulturmanifestationen ”I en klang av Tystnad” genomfördes den 25 juli 2010 då nästan 100 konstnärer, musiker, dansare, författare, skådespelare samlades för att tolka Tystnad i 66 kyrkorum i Jämtland och Härjedalen. Tystnaden blev en positiv kraft i ett spännande möte mellan rummens karaktär och nutida kulturskapare. Manifestationen blev uppmärksammat av såväl lokalpress som rikspress och fick stor uppmärksamhet i Sveriges Radios Kulturnyheter och Studio 1.
Projektet erhöll Svenska kyrkans kulturpris 2009.

Den finska filmaren Mervi Junkonen har skapat filmen ”I en klang av Tystnad” om den stora manifestationen. Den hade premiär på Uppsala Kortfilmsfestival 2011 och recenserades i Uppsala Nya Tidning (Stefan Warnqvist 29/10 2011) som en av festivalens stora höjdpunkter. Filmens lågmälda ton och långsamma scener gav sina tittare plats för egen reflexion och meditation, vilket upplevdes som precis rätt anslag. Filmprojektet stöttades av Svenska kyrkan.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *