Från New York till Lönneberga. En bok om Björn Berg.

I Författare Kajsa Willemark med bidrag av Lennart Rudström. Fotograf Rolf Anderzon. 255 sidor, 3?? bilder. Bokförlaget Langenskiöld 2011.

Boken finns för försäljning, 350:- + frakt.

Den ständigt tecknande Björn Berg reser jorden runt på specialreportage och förgyller Namn & Nytt-sidan i Dagens Nyheter under mer än fyrtio år med humor och underfundigheter. Han blir i samarbete med Astrid Lindgren och Alf Prøysen pappa till våra bilder av Emil i Lönneberga och Teskedsgumman. Tillsammans med Alf Henrikson illustreras dagsverser och bokverk om alla tiders historia från vitt skilda länder och sammanhang. I boken möter vi konstnärsparet Björn Berg och Eva Gehlin Berg, genom deras egna ord och kring deras bilder byggs livsberättelsen upp.

Boken fick utmärkelsen ”Guldkajan” i UNT 20/6 2011

”Björn Bergs konstverk är mer kända än vad han själv är. Men i Uppsalaförfattaren Kajsa Willemarks utmärkta biografi får läsaren lära känna konstnären … det har blivit ett fint vänporträtt”

– Lars Gunnarsson i UNT 20/6 2011.

”Boken på drygt 250 sidor är nöjsam att läsa och skön att skåda. Boken i sig är ett konstverk, vackert formgiven och – naturligtvis – vackert illustrerad. Den borde ligga bra till, när Svensk bokkonst skall utse årets vackraste böcker. … Kajsa Willemark har haft tillgång till ett stort källmaterial, som hon levandegör på ett personligt, gediget och lättsamt sätt.”

– Bengt Olov Albrektson 2012.

”Historierna om hur bilden av Emil kom till och hur Teskedsgumman fick sin karaktär kan man läsa om i Kajsa Willemarks imponerande bok om en av våra främsta tecknare och illustratörer Från New York till Lönneberga. Den är omistlig för alla som vill veta mera om en framgångsrik men förvånansvärt anonym mästare.”

– Hans Millgård, Minabibliotek.se

”Det fullkomligt kryllar av bilder i denna bok”

– Lotta Olsson DN 10/7 2011.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *